İnsan Hakları Derneği
İnsan Hakları Derneği
(660. F OTURMASI ) AĞIR HASTA MAHPUS HATİCE YILDIZ SERBEST BIRAKILSIN

6 Kasım’da kamuoyu ile paylaştığımız “Marmara Bölgesi Hapishaneleri ( Temmuz-Ağustos-Eylül 2024) Hak İhlalleri Raporu’muzda yer alan verilerin de gösterdiği üzere; Türkiye hapishaneleri her yönüyle büyük bir sorun alanı durumunda ve hapishanelerde hak ihlalleri artık herkesin görebileceği şekilde alenen yapılıyor. Bu aleni hak ihlallerini çoğu kere idare ya da yargı görmezken, Hakan Buzhane başvurusunda olduğu üzere bazen en üst yargı organı görebiliyor. Nitekim 2015-2019 yılları arasında Silivri -Marmara Kampüs Hapishanesi’nde tutulan Hakan Buzhane, 21 kişi için planlanan koğuşta 48 kişi kaldıklarını, kalabalığın tuvalet gibi en temel zorunlu ihtiyaçların karşılanmasını bile işkence haline getirdiğini belirterek, kalabalık odada tutulma, yeterli yemek verilmemesi ve sağlık hizmetlerinin gerektiği gibi sağlanmaması nedeniyle İnfaz Hakimliği’ne başvurdu. Başvurusu reddedilince davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı ve Anayasa mahkemesi; Anayasanın 17. Maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağı ve 40. Maddesinde güvence altına alınan etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine hükmederek mahpusa 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Bakanlık tarafından yayınlanan resmi veriler, sorunun halen büyüyerek devam ettiğini göstermektedir. Resmi açıklamalara göre; 1 Ekim 2024 tarihi itibari ile, kapasitesi 295 bin 328 kişi olan hapishanelerde tam 362 bin 422 kişi tutuluyor. Bu da kapasite fazlasının 67 bin 94’e yükseldiğini ve aşırı kalabalık sorununun boyutunu gözler önüne seriyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ise; bu gün bütün mahpus

6 Kasım’da kamuoyu ile paylaştığımız “Marmara Bölgesi Hapishaneleri ( Temmuz-Ağustos-Eylül 2024) Hak İhlalleri Raporu’muzda yer alan verilerin de gösterdiği üzere; Türkiye hapishaneleri her yönüyle büyük bir sorun alanı durumunda ve hapishanelerde hak ihlalleri artık herkesin görebileceği şekilde alenen yapılıyor.

Bu aleni hak ihlallerini çoğu kere idare ya da yargı görmezken, Hakan Buzhane başvurusunda olduğu üzere bazen en üst yargı organı görebiliyor. Nitekim  2015-2019  yılları arasında Silivri -Marmara Kampüs Hapishanesi’nde tutulan Hakan Buzhane, 21 kişi için planlanan koğuşta 48 kişi  kaldıklarını, kalabalığın tuvalet gibi en temel zorunlu ihtiyaçların karşılanmasını bile işkence haline getirdiğini belirterek,  kalabalık odada tutulma, yeterli yemek verilmemesi ve sağlık hizmetlerinin gerektiği gibi sağlanmaması nedeniyle  İnfaz Hakimliği’ne başvurdu. Başvurusu reddedilince  davayı  Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı ve Anayasa mahkemesi;  Anayasanın 17. Maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağı ve 40. Maddesinde güvence altına alınan etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine hükmederek  mahpusa 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.  

Bakanlık tarafından yayınlanan resmi veriler, sorunun halen büyüyerek devam ettiğini göstermektedir. Resmi açıklamalara göre; 1 Ekim 2024 tarihi itibari ile, kapasitesi 295 bin 328 kişi olan hapishanelerde  tam 362 bin 422 kişi tutuluyor. Bu da kapasite fazlasının 67 bin 94’e yükseldiğini ve aşırı kalabalık sorununun boyutunu gözler önüne seriyor. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ise; bu gün bütün mahpusların bu haklardan mahrum edildiğini göstermekte, yetkililere bir uyarı niteliği taşımaktadır.  

660. F Oturması’nda bu hafta; halen Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan 75 yaşındaki hasta mahpus Hatice Yıldız’ın durumunu paylaşıyoruz.

22 Mart 2024 günü evinden sedyeyle alınarak tutuklanan 75 yaşındaki  Hatice Yıldız; yaşlılığa bağlı sağlık sorunları yanında,  Demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide rahatsızlığı  ve görme bozukluğu hastalıkları ile mücadele etmekte, sık sık baygınlık geçirmekte, başkalarının yardımı ile yaşamını sürdürebilmektedir.

Yakınları ve avukatları tarafından verilen bilgiye göre; 75 yaşındaki Hatice Yıldız, hapishanede bulunan kızı ve kızının arkadaşı adına hapishane hesabına para yatırarak örgütü finanse ettiği iddiasıyla açılan dava sonucunda verilen, akıldışı ceza nedeniyle tutuklandı.  Hapishane koşulları, diyet beslenmenin yetersizliği ve düzenli tedavi sağlanamaması nedeniyle sağlık durumu hızla bozuldu. Kişisel bakımını ancak başkalarının yardımı ile yapabiliyor. Buna rağmen, infaz erteleme ve denetimli serbestlik için yapılan başvurulardan halen bir sonuç alınamadı. Bu talepler doğrultusunda sevk edildiği Adli Tıp Kurumu ise “cezaevinde kalabilir” raporu vererek Hatice Yıldız’ın serbest bırakılmasına engel oldu.

Geçen Salı günü Hatice Yıldız’ın görüşüne giden oğlu  ;“…annem 75 yaşında. Tutuklandığında da hastaydı ama bizim bakımımız altındaydı. Tutuklanınca hastalıkları hızla ilerledi.  Unutkanlığı arttı. Zaten yüksek tansiyonu vardı ancak cezaevi koşullarından dolayı sürekli tansiyon yüksekliği yaşıyor artık. Sık sık bayılıyor.  Haftada birkaç defa hastaneye götürüldüğünü söyledi. Doktorları tarafından acilen göz ameliyatı olması  gerektiği söylenmişti aylar önce,ama halen ameliyatı yapılmadı. Annemin sadece sağlığından değil artık yaşamından da endişe ediyoruz. Diyerek,  Annesi Hatice Yıldız’ın  serbest bırakılması için herkesin yardımını istemiştir.    

660. F Oturması kapsamında bu hafta;  hasta ve yaşlı mahpus HATİCE YILDIZ ve tüm ağır hasta, engelli, yaşlı mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!

HATİCE YILDIZ SERBEST BIRAKILSIN!

TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ

 İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU